Επιστολή του Δάσκαλου Γιάννη Νικολακόπουλου για τον "Φύλακα της αρχαίας Ηραίας & των απόκρυφων πόλεων της"

Αγαπητέ μου Βασίλη.

Διάβασα καθυστερημένα και το δεύτερο βιβλίο σου με τίτλο: Ο ΦΥΛΑΚΑΣ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΑΣ ΗΡΑΙΑΣ & ΟΙ ΑΠΟΚΡΥΦΕΣ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ, που είχες την καλοσύνη να μου στείλεις, και σε ευχαριστώ πολύ.

Ο επιτυχημένος τίτλος του βιβλίου σου προκαλεί την περιέργεια του αναγνώστη να το διαβάσει για να ανακαλύψει (μεταφορικά) ποιος είναι αυτός ο φύλακας της Αρχαίας Ηραίας, ποιο… θησαυρό φυλάει, και ποιες είναι οι απόκρυφες πόλεις, οι οποίες ως απόκρυφες, θα έχουν τα μυστικά τους.

Και μόνο, λοιπόν, από τον τίτλο του καθιστάς το βιβλίο σου περισσότερο ελκυστικό και ενδιαφέρον. Και με την επιμελημένη διάρθρωση της ύλης του οδηγείς τον αναγνώστη, και ιδιαίτερα τον Ηραιάτη αναγνώστη, εκεί που αποβλέπει η γραφή σου: Στην γνώση-κατανόηση προσώπων, καταστάσεων και γεγονότων, τόπων και χρόνων, που διαπλέκονται συνειρμικά με τη μυθολογία, ιστορία και αρχαιολογία.

Την ξενάγηση-αφήγηση του φύλακα αναλαμβάνεις, μέσω του βιβλίου σου, να την κάνεις εσύ στον αναγνώστη και με την καταπληκτική πλοκή και αναλυτικο-συνθετική νοηματική επεξεργασία της τον καθιστάς κοινωνό και μέτοχο του πνεύματος του φύλακα της αρχαίας Ηραίας.

Στο βιβλίο σου αναδεικνύεται και το λογοτεχνικό σου ταλέντο, η κριτική σου σκέψη και η εξαιρετική σου ικανότητα να συνθέτεις σε μυθιστορηματική μορφή τις γνώσεις και τις απόψεις σου πάνω στον θεματικό τίτλο.

Γνωρίζεις να περιηγείσαι, να αφηγείσαι και προπάντων να στοχάζεσαι. Και μάλιστα να στοχάζεσαι όχι μονοδιάστατα, αλλά σφαιρικά, προκαλώντας στοχασμούς και αναστοχασμούς και στον αναγνώστη σου. Αναστοχασμούς για αναζήτηση της αλήθειας που πολλές φορές παραμένει ανερμήνευτη και απροσδιόριστη. Γι’ αυτό και ο Σωκράτης έλεγε: Όλα είναι πιθανά ως και αυτή η αλήθεια. Η επιφύλαξή του προκύπτει και μέσα από τη γνωστή ρήση του: «Ἕν οἶδα ὅτι οὐδέν οἶδα». Δηλαδή: Ένα γνωρίζω ότι δεν γνωρίζω τίποτα.

Βασίλη

Σου ομολογώ ειλικρινά ότι εντυπωσιάστηκα από τον τρόπο της γραφής σου. Από την θεώρηση των πραγμάτων εκ μέρους σου. Και χωρίς να διαθέτω ιδιαίτερες πνευματικές δυνάμεις να εισχωρήσω στα ενδότερα του συγγραφικού σκεπτικού σου, διαισθάνομαι ότι το περιεχόμενο του βιβλίου σου το διαπερνά μια στοχαστική αύρα. Και επιτρέπει στον καθένα να έχει την άποψή του. Την ελεύθερη σκέψη του.

Περιδιαβαίνεις νοερά, ακόμη και πραγματικά σε κάποιες περιπτώσεις, ως άλλος Παυσανίας, το πάλαι ποτέ αρκαδικό τοπίο και ιχνηλατείς τους μυθολογικούς, ιστορικούς και αρχαιολογικούς του χώρους, παραπέμποντας σε Θεούς, ανθρώπους, ήρωες και μνημεία. Με την αναφορά σου σε κάποια τοπωνύμια ανακαλείς στη μνήμη μας θρύλους και παραδόσεις. Αναβιώνεις γνώριμες περπατησιές.

Με γλαφυρή και μυθιστορηματική αφηγηματικότητα αναδεικνύεις την Ηραιάτιδα χώρα και τις απόκρυφες πόλεις της και τις οριοθετείς (χαρτογραφείς), ως άλλος Στράβων, σε χώρο και χρόνο, πάνω στο γεωφυσικό ανάγλυφο της Αρκαδικής Γης, που είναι και γη της καταγωγής σου.

Παρακολούθησα, διαβάζοντάς του, με πολύ ενδιαφέρον το λεπτομερειακό οδοιπορικό σου και έκανα τις απαραίτητες στάσεις σε χρόνους και τόπους, προσδιορισμένους και απροσδιόριστους, περπατώντας και νοερά μαζί σου στις απόκρυφες πόλεις της αρχαίας Ηραίας. Και με ξεναγό το βιβλίο σου – εσένα τον ίδιο – απεκόμισα ωραίες πληροφορίες για τη ζωή και τον κόσμο των αρχαίων αυτών πόλεων και για την πιθανή τους θέση.

Η χαρτογράφησή τους, όπως μας την παρουσιάζεις στο βιβλίο σου και η ταυτοποίηση της αρχαίας με την νέα Ηραία, με εξέπληξε ευχάριστα.

Γιατί, όταν π.χ. διαβάζουμε για την αρχαία και απόκρυφη Ρισπίη, πληροφορούμεθα ότι σε αυτήν, κατά την γραφή σου, μπορούμε να εντάξουμε τα σημερινά χωριά Αετορράχη, Κοκκινορράχη, Όχθια, Αράπηδες, Λυσσαρέα, Σαρακίνι.

Επίσης, όταν διαβάζουμε για την Ενισπίη, πληροφορούμεθα ότι σε αυτήν μπορούμε να εντάξουμε και τα σημερινά χωριά Αρτοζήνος (ερείπια), Σέρβου, Λυκούρεση, Ψάρι κ.ά.

Το ίδιο συμβαίνει και με τις άλλες ονομασίες των απόκρυφων πόλεων, στις οποίες, με βάση το βιβλίο σου, μπορούν να ενταχθούν και άλλα σημερινά χωριά της περιοχής μας.

Τελειώνοντας τις απλοϊκές σκέψεις και κρίσεις μου για το βιβλίο σου, σου εκφράζω τα θερμά μου συγχαρητήρια και σου εύχομαι υγεία και δύναμη για να γράφεις, να γράφεις, να γράφεις… Μπράβο σου!

Με την αγάπη μου και την εκτίμησή μου στο πρόσωπό σου.

 

 

 

 

 

Ιωάννης Ηλ. Νικολακόπουλος