"Λεηλασίες" & "Ποίησις έκ του προχείρου" - δυό νέα βιβλία του Βασίλη Κ. Αναστασόπουλου

Δελτίο Τύπου

 

«Λεηλασίες» & «Ποίησις έκ του προχείρου»

Κυκλοφόρησαν από τις Εκδόσεις Τσότρας δύο νέα βιβλία του Βασίλη Κων. Αναστασόπουλου. Το μυθιστόρημα «Λεηλασίες» και η ποιητική συλλογή του «Ποίησις έκ του προχείρου».

Το μυθιστόρημα λαμβάνει χώρα στην Πελοπόννησο (στην κοιλάδα του Αλφειού συγκεκριμένα) κατά την δεύτερη ενετοκρατία. Αναπτύσσεται δε το όλο έργο, βασισμένο πάνω σε πραγματικά γεγονότα αλλοτινών καιρών. Τα ονόματα που εμφανίζονται δεν είναι φυσικά τα πραγματικά ονόματα, μερικά δε έξ αυτών, τα λατινογενή κυρίως, προέρχονται από οθωμανικό κατάστιχο του 1574 (Δημογραφικά στοιχεία) που δημοσιεύθηκε στο βιβλίο του συγγραφέα «Ψάρι Ηραίας Αρκαδίας – Πηγές γραπτές επί του χάρτου & επί του εδάφους», έκδοση 2019.

Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου «Λεηλασίες»:

«Αυτοί οι ρουφιάνοι, σ’ όλη τη γη αν κοιτάξεις, είναι παντού ίδιοι, φτυστοί, σα μιά μάνα να τους γέννησε όλους και να τους ανάθρεψε. Κολλάνε σαν τα σκουλήκια πάνω στην εξουσία, στη δύναμη, και γλύφουνε ό,τι μπορούνε ή ό,τι προλαβαίνουνε απ’ τ’ αποφάγια της. Δεν έχουνε θεό μέσα τους, δε λογαριάζουνε θρησκείες, τα τάλαρα προσκυνάνε που τους πετάνε οι αφεντάδες, καλή ώρα όπως ο κυρ Panoli. Και τη μάνα τους, και το παιδί τους θα ρουφιανέψουνε αν πάρουνε στη χούφτα τους λίγο χαλκό ή ασήμι. Τον χρυσό δεν τον βλέπουνε, είναι πολύ φτηνοί για δαύτονε. Πληγή, βαθύτερη κι απ’ αυτή των Φαραώ, κείνων των παλαβών αρχόντων που λέγανε πως ήσαντε θεοί. Αν αυτοί οι εφιάλτες δεν υπήρχανε, κείνος ο Σωκράτης δε θά ‘πινε το κώνειο, ούτ’ ο Μπρούνο θα πήγαινε στην πυρά  απ’ τη παπική βούληση, μήτε ο Λεωνίδας θά ‘πεφτε στις Θερμοπύλες. Πολλοί λένε και τον Ιούδα ρουφιάνο μα λαθεύουνε. Αν δεν υπήρχ’ αυτός, δε θα υπήρχε χριστιανισμός, δε θα υπήρχε θρησκεία τέτοια, δε θα υπήρχανε δεσποτάδες να τρομοκρατούνε με την κόλαση και τον παράδεισο. Του Ιούδα, αγάλματα του πρέπουνε κι όχι σκιάχτρα που καίνε στα καρναβάλια οι φανατικοί, ακολουθώντας δήθεν τη γελοία παράδοση».

Η ποιητική συλλογή, γεννήθηκε ένα καλοκαίρι, τότε που ο ήλιος πυρώνει με τη δύναμη του τη Φύση και την αναζωογονεί. Ουσιαστικά την γέννησε η ανάγκη για δροσιά και ο φόβος της ταμπέλας «του ποιητή».

Από το οπισθόφυλλο της «Ποίησις έκ του προχείρου»:

«Τους μετά θάνατον ανθρώπους

-μερικοί γεννιούνται μετά θάνατον-,

σαν εμένα λόγου χάρη,

δεν τους καταλαβαίνουν

όσο τους ανθρώπους του παρόντος,

τους ακούν όμως πιο ευχάριστα.

Το που σημαίνει: δεν μας καταλαβαίνουν διόλου

– γι’ αυτό μας περνάνε γι’ αυθεντίες…»

Friedrich Nietzsche

 

Και τα δύο βιβλία θα διατίθενται στο αναγνωστικό κοινό από το  ηλεκτρονικό βιβλιοπωλείο Bookstation.gr, από τις 15 Ιουλίου 2021 και μετά. Όταν εκδοθούν θα υπάρξει σύντομη ανακοίνωση.

Από το ίδιο βιβλιοπωλείο διατίθενται επίσης άλλα δύο βιβλία του συγγραφέα, «Ο Φύλακας της αρχαίας Ηραίας & οι απόκρυφες πόλεις της»  και «Που είναι η Αρκαδία;». Εκδόσεις Τσότρας 2020.

Το βιβλίο «Ψάρι Ηραίας Αρκαδίας – Γραπτές πηγές επί του χάρτου & επί του εδάφους», έχει εξαντληθεί.

 

 

 

 

Opsarion.gr