Ο καιρός στο Ψάρι
Αναζήτηση
Online Επισκέπτες
Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 15 επισκέπτες και κανένα μέλος
Ο Μαυρέλιας (Παναγιώτης Λιακόπουλος) έγινε Μέγας Ταξιδιώτης ...
- Λεπτομέρειες
- Δημοσιεύτηκε στις Κυριακή, 12 Σεπτεμβρίου 2021 23:24
- Εμφανίσεις: 1103
Το Σάββατο το πρωί, στις 11 Σεπτεμβρίου 2021, «έφυγε» ήσυχα για το μεγάλο Ταξίδι ο Παναγιώτης Λιακόπουλος (Μαυρέλιας), πλήρης ημερών, στα 92 του χρόνια. Το Σάββατο το πρωί, ο κλαρινίστας της Αρκαδίας, σταμάτησε να παίζει για τον κόσμο και ξεκίνησε το δικό του σόλο, αυτό που αγάπησε περισσότερο στην 70χρονη παρουσία του στη δημοτική μας μουσική παράδοση.
Δάσκαλοί του υπήρξαν -όπως αναφέρει στην αφήγησή του για το τμήμα Λαογραφίας του Πανεπιστημίου Αθηνών-, οι μεγάλοι Έλληνες κλαρινίστες Καρακώστας, Ανεστόπουλος κ.α. Αυτούς άκουγε μικρός, με τους δίσκους τους ξεκίνησε να σολάρει, φτάνοντας αργότερα στο μαγικό παίξιμό του, στο αγαπημένο παίξιμο για τον κάθε χορευτή μιάς και κατόρθωνε να πιάνει τον βηματισμό του. Είχε την μοναδική ικανότητα και προσάρμοζε το κλαρίνο του στο στυλ και την ιδιομορφία του κάθε χορευτή. Ναι, ήταν της παλιάς σχολής ο Μαυρέλιας, για τον λόγο αυτό και αγαπήθηκε από μικρούς και μεγάλους.
Παρόλο που θα μπορούσε αν ήθελε να φύγει από τα στενά όρια της Αρκαδίας και της Πελοποννήσου, φτιάχνοντας 5-6 τραγούδια για να τα προωθήσει ο Δάσκαλος της μουσικής μας παράδοσης Σίμωνας Καρράς στην ελληνική ραδιοφωνία & τηλεόραση, δεν το έκανε, προτίμησε να παραμείνει για όλη του τη ζωή στο χωριό του, το Σαρακίνι Ηραίας Αρκαδίας. Αναφέρει χαρακτηριστικά: «με πήγε ένα παιδί[1] από το Ψάρι στον Σίμωνα Καρρά που ήταν μαζί του (εννοεί μέλος της χορωδίας του) και μου λέει αυτός: Φτιάξε 5-6 τραγούδια, διάλεξε ποια θέλεις και θα ‘ρθεις εδώ να σε παρουσιάσω στην τηλεόραση. Αυτό έγινε το 1967-1970. Δεν το ‘καμα. Που να τρέχω να βρω μουσικούς και τέτοια».
Το κλαρίνο του Μαυρέλια, «βάρεσε» όχι μόνο στην Αρκαδία μα και σε άλλα μέρη της Πελοποννήσου (Μεσσηνία, Ηλεία, Κορινθία κτλ.), οι κασέτες του αρχικά και τα «cds» αργότερα, ακούστηκαν σε όλη την ελληνική επικράτεια. Όπου γλέντι και χορός, η παρουσία του Μαυρέλια υπήρξε καταλυτική. Ειδικότερα για τους Ηραιάτες, ήταν ο μεγαλύτερος μουσικός που εμφανίστηκε στην περιοχή τους.
Θα τον θυμόμαστε πάντα. Το παίξιμο του κλαρίνου του μάγεψε γενεές, τις έμαθε να γλεντάνε μόνο με το άκουσμα της μουσικής του. Ας είναι ελαφρύ το χώμα που θα τον δεχτεί στο Σαρακίνι, το χωριό του.
Θερμά συλλυπητήρια στα παιδιά του Γιάννη & Φρόσω, στα εγγόνια του και σε όλους τους συγγενείς του.
Βασίλης Κ. Αναστασόπουλος
Υγ: την εργασία του Πανεπιστημίου Αθηνών, μου γνωστοποίησε ο γιός του Παναγιώτη Λιακόπουλου (Μαυρέλια), ο Γιάννης. Τον ευχαριστώ πολύ.
[1] Το παιδί από το Ψάρι, πιθανολογώ πως ήταν ο Χρήστος Αν. Μαυραειδόπουλος, μαθητής και συνεργάτης του Σίμωνα Καρρά.