Με αφετηρία το Ψάρι μία καταπληκτική πεζοπορική εκδρομή

Είκοσι (20) Νοεμβρίου 2021:

Μαρία, Ευαγγελία, Μαρία, Κασσιανή, Μάρθα, Ντίνα, Αλεξάνδρα, Κωνσταντίνα, Ρομίνα, Μαρία, Γιάννη, Ευθύμη, Γιώργο και Βασίλη, σας ευχαριστώ πολύ που με εμπιστευτήκατε. 


 

Υλοποιήσαμε μιά κοινή μας πρόταση κατά τον ιδανικότερο τρόπο. Αν δεν ήσασταν εσείς, δεν θα ήμουν ούτε κι εγώ, κατ’ επέκταση ούτε οι επί τριήμερο επικλήσεις μου προς τον Πάνα θα έπιαναν τόπο, ώστε ο καταπληκτικός καιρός να μας επιτρέψει να ζήσουμε όλο αυτό το συναρπαστικό σαββατιάτικο αντάμωμα στην αρκαδική γή των θρύλων και της πραγματικότητας. Πράγματι, ο καιρός ήταν ευνοϊκός για εμάς, αλλά η δική σας διάθεση για περιπέτεια ήταν επί της ουσίας όλη αυτή η κινητήρια δύναμη που μας ώθησε προς την τελειότητα.

Η απλότητα που κυριάρχησε σε κάθε σας βήμα, έκανε τον πολύβουο Λούσιο ήσυχο ρυάκι, έκανε τον Πάνα -προστάτη της Φύσης-, να ημερώσει για χάρη σας, τ’ ασκηταριά της φημισμένης φαραγγιάς έδιωξαν από πάνω τους τη μοναχικότητά τους για να εμφανιστούν στο πέρασμά σας. Εσείς πήρατε τη θέση των παλιών και φημισμένων θεών και κυριαρχήσατε στον χώρο και στον χρόνο.

Το σαββατιάτικο πρωινό, ο δρόμος ήτανε δύσβατος μα γλυκός, τα χνάρια σας πάνω στην υγρή γη, ήσαν ελαφριά σαν το πέταγμα των χελιδονιών, το χαμόγελό σας σα μαχαίρι έσκιζε τις σκιές του δάσους. Οι σκιές τρόμαξαν και φανερώθηκε το φώς. Το φαράγγι του Λούσιου και τα μοναστήρια του, η αρχαία Γόρτυνα με το Ασκληπιείο της, ο κάμπος της Καρύταινας με το αγρόκτημά της που τύλωσε την πείνα μας, μα και η ίδια η καστροπολιτεία με τα πετρόχτιστα αριστουργήματα της, γέμισαν τις ψυχές μας μ’ αρώματα και γίναμε μέρος της αγνής και ιδεατής Αρκαδίας. Όχι αυτής που ύμνησαν οι ποιητές φαντάζοντάς την, μα αυτής που αντικρύσαμε όλοι μας ζώντας μοναδικές στιγμές στη καρδιά της.

Στο ταξίδι αυτό που δεν έχει αρχή και τέλος, σημασία έχει η διαδρομή, η πατημασιά πάνω στη πέτρα, η χούφτα του χεριού που δροσίζει το πρόσωπο, το μουσκεμένο κορμί, το λαχάνιασμα της ανηφοριάς, το αντικαθρέφτισμα της κούρασης μα και της ευτυχίας στο πρόσωπο.

Είμαστε τυχεροί που ζήσαμε μέχρι το μεδούλι μας το αιώνιο Παρών, αυτό που από τη φύση του περιέχει απίστευτη ενέργεια μέσα του.

Στην μοναδική αυτή εμπειρία μας, πολύτιμοι συμπαραστάτες στάθηκαν ακόμα δυό άτομα που αξίζει να αναφέρουμε γιατί ενστερνίστηκαν τη δική μας «τρέλα». Ευχαριστούμε από τις γραμμές αυτές τον Στράτο Αγιασώτη, τον μ ο ν α δ ι κ ό οδηγό βουνού της «Trekking Hellas» που, διάβηκε μαζί σας τη φαραγγιά και με ασφάλεια βγήκατε όλοι σας στον βυζαντινό Άγιο Ανδρέα. Ευχαριστούμε επίσης, τον κ α τ α π λ η κ τ ι κ ό οδηγό του ΚΤΕΛ Αρκαδίας Ανδρέα Κοκκώνη (από το Χρυσοχώρι της Ηραίας) που, με ασφάλεια αλλά και περισσή υπομονή μας έφερε πίσω στη βάση μας. Ανέχτηκε όλες τις παραξενιές μας μ’ ένα απίθανο και ζεστό χαμόγελο κάνοντας μας να τον χαρακτηρίσουμε τ έ λ ε ι ο επαγγελματία.

 

 

 

 

 

Βασίλης Κ. Αναστασόπουλος

Σημείωση: Σύντομα, όλες οι φωτογραφίες από το οδοιπορικό μας θα δημοσιευθούν υπό μορφή βίντεο από το «YouTube».