Καθαρή Δευτέρα 2022 – πέταγμα αετού στο Ψάρι

Καθαρή Δευτέρα 2022 – πέταγμα αετού στο Ψάρι

 

Η φετινή Καθαρή Δευτέρα σηματοδοτεί κατά τους ειδικούς το τέλος της Πανδημίας σε παγκόσμιο επίπεδο. Πιο συγκεκριμένα, μιλάνε για τον Μάρτιο του 2022. Τώρα, αν είναι στην αρχή του μήνα ή προς το τέλος του, δεν το γνωρίζουν με ακρίβεια, πόσο δε μάλλον εμείς.

Εμείς, το τριήμερο της Καθαρής Δευτέρας θα βρισκόμαστε στο χωριό για να πετάξουμε τους αετούς μας, ανεμπόδιστοι από καλώδια της ΔΕΗ και με μεγάλο σύμμαχο τον καθαρό βουνίσιο αέρα.

Εμείς θα είμαστε στο χωριό, ελάτε κι εσείς, όλοι μαζί, από τον λοφίσκο των αλωνιών ν’ αμολήσουμε καλούμπα και να δούμε τους αετούς μας να υψώνονται. Μπορεί και να πέφτουν αλλά δεν μας νοιάζει τίποτα παρά μόνο το παιχνίδι, ένα παιχνίδι για μικρούς και μεγάλους.

Επειδή ακριβώς είναι ένα παιχνίδι, θα το παίξουμε καλά, με θεμιτά και αθέμιτα μέσα, με ξυράφια στ’ αυτιά των αετών ή ό,τι άλλο θέλουμε. Δεν υπάρχουν κανόνες σε ένα απολύτως ελεύθερο παιχνίδι όπως αυτό του αετού.

Οι σπάγκοι, τα κορδονέτα, τα ζύγια, οι ουρές, το μεράκι και η τέχνη του καθένα μας θα φανεί στον καθαρό ουρανό, εκεί που τα πάντα είναι αγνά. Κι εμείς αγνοί είμαστε μα το κρύβουμε, μα σαν έχουμε δίπλα μας παιδιά, μας παρασύρει η δική τους αγνότητα, η αδιαμόρφωτη προσωπικότητά τους και με την δύναμη που έχει συμπαρασύρει κι εμάς, τα μεγάλα παιδιά.

Παιδιά κάθε ηλικίας λοιπόν, ας μαζευτούμε στο χωριό για ν’ αμολήσουμε τους αετούς μας και μετά, ας πάμε στο κυλικείο να φάμε τα ψητά αρνιά μας ρεφενέ (αν δεν θέλετε αρνιά, ας φέρει ο καθένας το φαγητό του), να πιούμε καλό κόκκινο κρασί και να μεθύσουμε με την απλότητα που κυριαρχεί στον χώρο.

Εμείς θα είμαστε εκεί, στο χωριό, ελάτε κι εσείς. Οι δέκα να γίνουμε είκοσι, να γίνουμε τριάντα και σαράντα.

Ποιος θα οργανώσει όλο αυτό; Όλοι μας, χωρίς μπροστινούς και πισινούς, αθόρυβα, θα εργαστούμε όλοι οι συμμετέχοντες όπως εργάζονται τα κύτταρα στο σώμα μας, δίχως να ρωτούν, δίχως εντολές, δίχως «εγώ», διότι σε αυτά κυριαρχεί η νοημοσύνη. Γιατί όχι και σ’ εμάς;  

 

 

 

 

 

 

Βασίλης Κ. Αναστασόπουλος