Ο καιρός στο Ψάρι
Αναζήτηση
Online Επισκέπτες
Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 22 επισκέπτες και κανένα μέλος
Βιβλίο για τα Όχθια Αρκαδίας από τον καθηγητή Δημήτρη Γ. Λαγό
- Λεπτομέρειες
- Δημοσιεύτηκε στις Δευτέρα, 07 Φεβρουαρίου 2022 21:57
- Εμφανίσεις: 873
Βιβλίο για τα Όχθια Αρκαδίας από τον καθηγητή Δημήτρη Γ. Λαγό
Κυκλοφόρησε στα τέλη του 2021 από τον έγκριτο εκδοτικό Οίκο ΚΡΙΤΙΚΗ, ένα νέο βιβλίο με τίτλο: «Όχθια Ηραίας Αρκαδίας - Ιστορικές και τοπωνυμικές αναζητήσεις» του Ομότιμου Καθηγητή Πανεπιστημίου Αιγαίου κ. Δημήτρη Γ. Λαγού, καταγόμενου από τον οικισμό των Οχθίων της Γορτυνίας.
Η έκδοση αυτή έχει ως στόχο να φέρει στην επιφάνεια την εξελικτική πορεία του οικισμού των Οχθίων και να παράσχει πληροφορίες μέσα από το γενικότερο ιστορικό περίγραμμα και τις τοπωνυμικές αναζητήσεις του συγγραφέα για την ίδρυση του οικισμού.
Η έρευνα του κ. Λαγού πραγματοποιήθηκε σε μια χρονική συγκυρία όπου η ανθρωπότητα δοκιμάζεται από την πανδημία του κορονοϊού covid-19 - η οποία συμπίπτει με τον εορτασμό των 200 χρόνων από την έναρξη του εθνικοαπελευθερωτικού μας αγώνα και με τις καταστροφικές πυρκαγιές του μήνα Αυγούστου του 2021 που προκλήθηκαν σε πολλές περιοχές της χώρας μας μεταξύ των οποίων ήταν και η Γορτυνία και ειδικότερα ο κάμπος της Ηραίας.
Το μεθοδολογικό πλαίσιο που ακολούθησε ο συγγραφέας στηρίχθηκε στη συλλογή τεκμηρίων τόσο του παρελθόντος όσο και της τρέχουσας κοινωνικοοικονομικής πραγματικότητας, τα οποία επεξεργάστηκε συστηματικά και μέσω διαδοχικών προσεγγίσεων έγινε εμβάθυνση στους βασικούς στόχους της έρευνας του.
Έτσι, αρχικά έγινε καταγραφή του γενικότερου ιστορικού πλαισίου της περιοχής της Ηραιάτιδας χώρας, από αρχαιοτάτων χρόνων μέχρι σήμερα, για να εκτιμηθούν τα γεγονότα που επηρέασαν την εξελικτική της πορεία. Στη συνέχεια, εξετάστηκε η δημογραφική εξέλιξη του οικισμού για να εκτιμηθεί η διαμόρφωση του οικιστικού πλέγματος. Ακολούθως, εξετάστηκαν τα τοπωνύμια του οικισμού, μέσω των οποίων καταγράφηκαν όλες οι πληροφορίες που υπάρχουν από την τοπική παράδοση και τις ιστορικές μαρτυρίες για να εμπλουτιστούν οι γνώσεις μας για την κοινωνική εξέλιξη των κατοίκων του οικισμού.
Από την όλη έρευνα, κατά την άποψη του γράφοντος, προκύπτει ότι στην ευρύτερη περιοχή του οικισμού των Οχθίων υπήρχε συνεχής ανθρώπινος βίος από τον αρχαίο κόσμο, έστω και με σύντομες διακοπές. Αυτό καταδεικνύουν τα κατάλοιπα που έχουν εντοπιστεί, τα τοπωνύμια με τα ευρήματά τους, καθώς και οι τοπικές παραδόσεις που παρέχουν πληροφορίες για τα κοινωνικά δρώμενα αλλοτινών χρόνων. Ειδικότερα, τα τοπωνύμια Αγιολιάς και Παλιόκαστρο των Οχθίων για τα οποία υπάρχουν αρχαιολογικές εκτιμήσεις το επιβεβαιώνουν. Δυστυχώς, πέραν της αρχαιολογικής εκτίμησης του Meyer που έγινε το 1936, μέχρι σήμερα δεν έχει πραγματοποιηθεί καμιά άλλη αρχαιολογική εκτίμηση ή ανασκαφή για να ρίξει άπλετο φως στην αχλή του χρόνου.
Τέλος, η ιστορική και τοπωνυμική ανάλυση που έγινε στο νέο αυτό βιβλίο από τον καθηγητή κ. Δημήτρη Γ. Λαγό, εκτιμάται ότι παρέχει τις διάφορες οπτικές γωνίες που δείχνουν την εξελικτική πορεία των πρώτων κατοίκων που διαμόρφωσαν το υπάρχον οικιστικό πλέγμα των Οχθίων.
Το βιβλίο για τον οικισμό των Οχθίων, είναι διαστάσεων 24χ17, αποτελείται από 180 σελίδες, περιέχει πλούσια βιβλιογραφία που το καθιστά αξιόπιστο. Ο οικισμός των Οχθίων απόκτησε ένα σπουδαίο συγγραφικό πόνημα του καθόλα άξιου τέκνου της Δημήτρη Γ. Λαγού.
Ας είναι καλοτάξιδο το βιβλίο αυτό που εμπλουτίζει πλέον την πνευματική μας κληρονομιά.
Βασίλης Κ. Αναστασόπουλος