Ημερομήνια 2022-2023 – το κλίμα αλλάζει δραματικά

Ημερομήνια 2022-2023 – το κλίμα αλλάζει δραματικά

 

Τα Ημερομήνια, γνωστά από την αρχαιότητα, βοηθούσαν κυρίως τους αγρότες στις εργασίες τους. Όσοι έχετε υπόψη σας το μεγαλειώδες έργο του Ησίοδου «Έργα και ημέραι» που γράφτηκε το 800 π.Χ. περίπου, έχετε ασφαλώς διαβάσει τις συμβουλές που δίνει για το πότε πρέπει να ασχολείται ο αγρότης στις εργασίες του για το κάθε είδος που παράγει, είτε αυτό είναι αμπέλι είτε ό,τι άλλο. Ο Ησίοδος, βασιλόπαις, αδικήθηκε από τον πατέρα του τον βασιλιά με τις κληρονομιές διότι ο πατέρας του, έδωσε όλη την περιουσία του στον αδελφό του Ησίοδου, στον Πέρση και, σε αυτόν δεν έμεινε παρά ένα μονάχα μικρό μέρος της βασιλικής περιουσίας. Βασιλιάς ή κοινός θνητός, όταν ξεχωρίζεις τα παιδιά σου, δεν είσαι καλός πατέρας, αυτό είναι βέβαιο. Οι αγρότες όμως στάθηκαν τυχεροί διότι ο Ησίοδος για να μπορέσει να βιοποριστεί με τα ελάχιστα, έβαλε το μυαλό του κάτω και μελέτησε τη γη εξαντλητικά. Και έδωσε στη συνέχεια το αριστούργημα «Έργα και Ημέραι». Βέβαια, έδωσε στην ανθρωπότητα κι έτερο αριστούργημα, την «Θεογονία» του, αλλά δεν μας απασχολεί αυτή στο παρόν σημείωμα.

        Ο Ησίοδος μελέτησε τη γη, άλλοι όμως μελέτησαν τον καιρό, έγιναν προβλεπτές του και βοήθησαν κι αυτοί με τον δικό τους τρόπο τον αγρότη στις αγροτικές του εργασίες. Η αρχαία αυτή γνώση δεν χάθηκε όπως συνέβη με άλλες, παραδόθηκε στις επόμενες και στις επόμενες γενιές και έτσι ακόμα και στον καιρό μας, υπάρχουν άνθρωποι που αφού μελετήσουν τις πρώτες μέρες του Αυγούστου, τις αναλύουν μέσα από τη γνώση που τους μεταδόθηκε και προβλέπουν αναλυτικά τον μελλούμενο καιρό του έτους.

        Στην Πελοπόννησο ειδικότερα, μέγας γκουρού του καιρού θεωρείται ένας κοντοχωριανός μας, ο Δημήτρης Μαρκόπουλος από το γειτονικό Σαρακίνι. Τις προβλέψεις του, εδώ και χρόνια τις παρακολουθώ με ιδιαίτερη προσοχή και έχω εκπλαγεί για την απόλυτη ακρίβεια τους.

        Φέτος, έπειτα από παράκλησή μας, δίνει επίσημα τις προβλέψεις του στον δικτυακό μας χώρο «Opsarion.gr» κατά αποκλειστικότητα.  Εμείς με την σειρά μας τις δημοσιεύουμε όπως ακριβώς τις λάβαμε χθές βράδυ.

 

Ημερομήνια 2022-2023

 

Δεκαήμερα

1ο

2ο

3ο

Αύγουστος 2022

καλός-άστατος

άστατος

καλός

Σεπτέμβριος 2022

καλός-άστατος

καλός-άστατος

καλός

Οκτώβριος 2022

καλός

άστατος

καλός

Νοέμβριος 2022

καλός

χιονιάς

χιονιάς

Δεκέμβριος 2022

βροχερός

βροχερός

Κρύος

Ιανουάριος 2023

κρύος-καλός

βροχή-καλός

βροχερός

Φεβρουάριος 2023

καλός

βροχερός

βροχερός

Μάρτιος 2023

άστατος

άστατος

άστατος

Απρίλιος 2023

καλός

βροχερός

βροχή-άστατος

Μάϊος 2023  

χιονιάς

χιονιάς

άστατος

Ιούνιος 2023

βροχή-άστατος

βροχερός

άστατος

Ιούλιος 2023

βροχή-άστατος

άστατος

άστατος

 

Ευχαριστούμε θερμά τον γκουρού του καιρού Δημήτρη Μαρκόπουλο

 

 

 

 

 

 

Βασίλης Κ. Αναστασόπουλος