Ημερολόγιο 2023 - Ευχές της Αδελφότητας Ψαραίων

Ημερολόγιο 2023 - Ευχές της Αδελφότητας Ψαραίων

 

Το ταχυδρομείο προ ημερών μου έκανε μία ευχάριστη έκπληξη, έφερε στη πόρτα μου το Ημερολόγιο της Αδελφότητας Ψαραίων.

Μικρό κατά το μέγεθος το Ημερολόγιο, πλην όμως καλαίσθητο και περιεκτικό μιάς και περιέχει αποσπάσματα από τις αυγουστιάτικες εκδηλώσεις του χωριού μας κατά το 2022.

Ανθρωποκεντρικό το Ημερολόγιο, δείχνει τις δραστηριότητες των ανθρώπων του, μικρών και μεγάλων, φανερώνει καρέ-καρέ, το πόση μεγάλη σημασία έχουν αυτές οι καλοκαιρινές δραστηριότητες όχι μόνο για εμάς τους Ψαραίους αλλά και για τους πολυπληθείς φίλους μας που παίρνουν μέρος σε αυτές.

Η καλοκαιρινή ευδαιμονία που ανθεί κάθε Αύγουστο στο χωριό μας, έχει πίσω της έναν μηχανισμό, που εργάζεται αθόρυβα, κοπιαστικά, ανιδιοτελώς, και παράγει έργο, αυτό που εμείς όλοι στη συνέχεια απολαμβάνουμε. Ο μηχανισμός έχει όνομα: Αδελφότης.

Η εβδομάδα των εκδηλώσεων στο Ψάρι, έχει μπολιασθεί στη συνείδησή μας τόσο, που, αν δεν την ζήσουμε από μέσα, ή ακόμα και απ’ έξω, σαν παρατηρητές, νιώθουμε πως κάτι μάς λείπει. Η χαρά της συμμετοχής και του γίγνεσθαι.

Γίνεται περισσότερο σημαντικό όλο αυτό το έργο, αν αναλογιστούμε ότι οικονομικά δεν βαρύνει επ’ ουδενί το δημόσιο ταμείο αλλά εμάς τους ιδίους. Το δημόσιο ταμείο, συνηθίζει και σπαταλά πόρους σε πάσης φύσεως αμφιλεγόμενες εκδηλώσεις, αλλά ευτυχώς, βρισκόμαστε έξω από τον φαύλο κύκλο της κατασπατάλησης αυτής που μάλιστα γίνεται στο όνομα υποτίθεται του Πολιτισμού.

Οι αντιλήψεις οι δικές μας περί Πολιτισμού, φαίνεται πως διαφέρουν κατά πολύ με αυτές Φορέων της Πολιτείας. Πολιτιστικό δρώμενο μπορεί να ονομάσει κάποιος, ακόμα και μία ζωοπανήγυρη, ειδικότερα αν συνοδεύεται από ορχήστρα λαϊκής (υποτίθεται) μουσικής και λικνίζονται στην πίστα πάσης φύσεως «μωρά» και άδουν διασκεδαστές του χειρίστου είδους. Ευτυχώς, η δική μας Αδελφότητα, με τα πενιχρά μέσα που διαθέτει, φροντίζει και κρατά πολύ ψηλά την Παράδοση, όχι επειδή την θέλει στατική, δηλαδή νεκρή, αλλά φροντίζει και την εξελίσσει σύμφωνα με τις σύγχρονες ανάγκες. Το πάντρεμα της Παράδοσης με το σήμερα, πετυχαίνει του σκοπού του εφόσον μέσα από την διαδικασία αυτή επιτυγχάνεται αρμονία.

Πράγματι, οι εκάστοτε καλοκαιρινές εκδηλώσεις στο Ψάρι υπό την αιγίδα της Αδελφότητας, χαρακτηρίζονται αρμονικές. Σε αυτή την κατεύθυνση βοηθά η δική μας διάθεση, ο περιβάλλον χώρος, ο φρέσκος καθαρός αέρας των βουνών, η συνεννόηση, η Αδελφοσύνη κλπ.

Το ίδιο συμβαίνει με την ετήσια εκδήλωση της Αδελφότητας στην Αθήνα κατά την κοπή της πίτας και του χορού της. Φέτος μάλιστα, που θα λάβει μέρος αυτή η εκδήλωση την Κυριακή στις 22 Ιανουαρίου 2023, στις 10.30 πμ. στο πολιτιστικό κέντρο «Μελίνα Μερκούρη» του Δήμου Ιλίου επί της οδού Αγίου Φανουρίου 99, πέραν των άλλων θα συζητηθεί και η προοπτική τροποποίησης του Καταστατικού της, ώστε να εναρμονισθεί στις σύγχρονες ανάγκες.

Τόσο η Αδελφότητα με τις εκδηλώσεις της στην Αθήνα και στο Ψάρι και άλλο τόσο ο δραστήριος πρόεδρος της Κοινότητάς μας, από κοινού, πολλά πράγματα μπορούν να πετύχουν, έχοντας φυσικά από πίσω τους κάθε Ψαραία και Ψαραίο όπου γης. Στις Ψαραίες και στους Ψαραίους, δεν συγκαταλέγονται μόνο όσοι έχουν γεννηθεί στο χωριό ή όσοι (όπως εγώ) έλκουν την καταγωγή τους από αυτό, συγκαταλέγονται και οι σύζυγοι Ψαραίας ή Ψαραίου. Μία αδιάσπαστη ενότητα.

Η ισχύς έν τή ενώσει …

 

 

 

 

 

 

Βασίλης Κ. Αναστασόπουλος