Η βιβλιοθήκη του «σχολείου» - άρθρο του Δημήτρη Παρ. Σταματόπουλου

Η βιβλιοθήκη του «σχολείου»

Όπως είναι γνωστό σε εμάς τους Ψαραίους το σχολείο είναι κλειστό εδώ και περισσότερο από 40 χρόνια, αφού τα παιδιά έφυγαν και πλέον και οι κάτοικοι το χειμώνα είναι, δεν είναι, 5 άνθρωποι! 

Το καλοκαίρι όμως, και πιο πολύ προς το τέλος Αυγούστου, γεμίζει το χωριό με ανθρώπους. Μεταξύ αυτών υπάρχουν πολλά παιδιά!

Έτσι ο χώρος του σχολείου χρησιμοποιείται τους καλοκαιρινούς μήνες ως χώρος δραστηριοτήτων κυρίως των παιδιών, αφού στο χώρο έχουμε κούνιες, ένα τραπέζι πινκ πονκ (στην κυρίως αίθουσα) και στο προαύλιο μπροστά κάνουμε τον αγώνα των παιδιών που τον βαφτίσαμε «Γκολφ γκλίτσας» επί ανωμάλου εδάφους. Έχει πλάκα και μεγάλη συμμετοχή παιδιών! Φέτος (2023) έπαιξαν -διαγωνίστηκαν 25 παιδιά! Έπαθλο στον νικητή όλων μια γκλίτσα!

Ακόμα την ίδια μέρα έχουμε στον ίδιο χώρο το «διαγωνισμό μαγειρικής» όπου γυναίκες, και φέτος (2023) και 2 άνδρες, φέρνουν την τέχνη τους στα ταψιά και όλοι μα όλοι δοκιμάζουμε, πίνουμε τσίπουρο και κρασί, σχολιάζουμε, γελάμε και συζητάμε! Βραβείο δικαιούνται όλοι που μαγειρεύουν και κουβαλάνε! Μόνο καλά σχόλια επιτρέπονται … για να ξαναμαγειρέψουν και του χρόνου!!!

Για το χώρο αυτό, είχα υποσχεθεί στην αίθουσα του σχολείου να αγοράσω και να προσφέρω μια βιβλιοθήκη την οποία τοποθετήσαμε (φώτο 1) και γέμισαν τα παιδιά με βιβλία που υπήρχαν διάσπαρτα (φώτο 2-6).

Προτείνω όσοι Ψαραίοι (εκ γενετής, εκ καταγωγής, εξ αγχιστείας, κάθε ένας που έρχεται και συμμετέχει στο χωριό μας) εφόσον έχουν συγγράψει δικό τους βιβλίο να το καταθέσουν να μπει στην βιβλιοθήκη.

Ακόμα ο σύλλογος και όλοι μας να προσπαθήσουμε να βρούμε ένα ετήσιο ημερολόγιο που εκδίδει η αδελφότητα για όλα τα χρόνια. Θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον να μαζέψουμε εκδόσεις 50 χρόνων και πλέον!

Επί πλέον εάν υπάρχουν βιβλία μοναδικά που θα κριθούν ότι έχουν ειδικό ενδιαφέρον για το χωριό μας, και την Αρκαδία εν γένει, να τοποθετηθούν στη βιβλιοθήκη.

Τέλος, αν και θα δείτε από τις φωτογραφίες τη βιβλιοθήκη την γέμισαν τα παιδιά με βιβλία, εν τούτοις κάποια είναι διπλά ή κάποια από εφημερίδες χωρίς σπουδαίο ενδιαφέρον, όχι όλα, γιατί υπάρχουν και σπουδαία βιβλία Π.χ. Καζαντζάκη) που θα μπορούσαμε να αντικαταστήσουμε με επιλεγμένα βιβλία προσφοράς πατριωτών. Ακόμα υπάρχει έπιπλο που μπορεί να τοποθετηθεί στο χώρο εισόδου και να βάλουμε και άλλα βιβλία.

Ευχαριστώ πολύ

 

 

 

Με αγάπη για το μικρό χωριό μας
Δημήτρης Παρ. Σταματόπουλος

========