Από τα λόγια στην πράξη …

Από τα λόγια στην πράξη …

 

 Τον Αύγουστο του 2019, παραμονή του Αγιάννη, είχα πάρει μερικές συνεντεύξεις από πατριώτες και πατριώτισσες με θέμα το χωριό μας. Μεταξύ αυτών, ήταν και ο νεοεκλεγείς τότε πρόεδρος του χωριού μας Κώστα Πανουσόπουλος. Οι δημοτικές-τοπικές εκλογές είχαν προηγηθεί – έγιναν στις 19 ή 20 Μαΐου αν θυμάμαι καλά, καθήκοντα όμως ο πρόεδρος θα αναλάμβανε από την 1η Ιανουαρίου 2020. Κατά την διάρκεια λοιπόν της συνέντευξης δεν ήταν πρόεδρος.

Τόσο οι άλλοι πατριώτες και οι πατριώτισσες και άλλο τόσο ο πρόεδρος, μας είχαν πει ενδιαφέροντα πράγματα -ειδικότερα πως έβλεπαν από την δική τους σκοπιά το χωριό στο παρόν και στο μέλλον.

Ο πρόεδρος, παρόλο που δεν όφειλε -όπως είχε πει-, φρόντισε εκείνο το διάστημα και καθαρίστηκε έγκαιρα το χωριό, αναφέρθηκε επίσης στην επικινδυνότητα του δρόμου από την Σκόζα προς το χωριό μας λόγω των χόρτων και τόνισε μάλιστα με έμφαση πως και το μέρος αυτό του δρόμου πρέπει να καθαρίζεται, μίλησε για τα σχέδια του και κατά κάποιο τρόπο έβαλε τον πήχη ψηλά.

Για το θέμα του νερού έγινε αναλυτικότερη κουβέντα και στην αναφορά του γι’ αυτό, είπε ότι πίστευε ότι σε ένα χρόνο -δηλαδή το καλοκαίρι του 2020-, θα είχε λήξει αυτό το χρονίζον πρόβλημα για το χωριό μας. Σήμερα, το 2023, το πρόβλημα παραμένει ώς έχει.

Φταίει ο πρόεδρος που δεν κατάφερε να λύσει το πρόβλημα του νερού; Όχι, δεν ευθύνεται αυτός, όπως δεν ευθύνεται η Αδελφότητα που πάλευε επί 12καετία με τους αρμόδιους Φορείς (Περιφέρεια και Δήμο) να δοθεί οριστική λύση. Ποιος φταίει; Η αναλγησία των Φορέων, το ψέμα είς βάρος ενός ολόκληρου χωριού, ο εμπαιγμός των μελετών, τα κούφια λόγια του προηγούμενου Περιφερειάρχη και αντιπεριφερειάρχη, το δούλεμα του προηγούμενου δημάρχου και λοιπών δημοτικών συμβούλων, ή ακόμα και κομματικών παραγόντων (του ελεεινού Πασόκ) που πάλευαν από σκοτεινά μονοπάτια να έχουν λόγο στα πράγματα.  Όλοι εναντίον ενός μικρού χωριού.

Καινούργιες μελέτες, καινούργιες υποσχέσεις, φτάσαμε σε ένα σημείο που δημοσιεύθηκε στο Διαύγεια η ανάθεση μελέτης που, εκτός από το χωριό μας περιελάμβανε και τα χωριά Χρυσοχώρι και Πυρή. Από εκεί και πέρα, αρχίζει πάλι το μυστήριο, τα μισόλογα, οι κατηγορίες των μεν προς τους δε, και το χωριό μας, σαν σάκος του μπόξ, υπομένει την πολιτική αθλιότητα.

Τελειώνει σε λίγους μήνες η θητεία του προέδρου. Ο ίδιος δεν θα αλλάξει, θα συνεχίσει και την επόμενη πενταετία να είναι πρόεδρος, μπορεί όμως να αλλάξουν οι Περιφερειάρχες και αντιπεριφερειάρχες, μπορεί να αλλάξουν οι δήμαρχοι και οι δημοτικοί σύμβουλοι, εκλογές είναι, κανείς δεν ξέρει έκ των προτέρων τι θα βγάλει η κάλπη. Λοιπόν, αν αλλάξουν τα πρόσωπα, και η παρούσα μελέτη θα βγει άχρηστη, και πάλι από την αρχή ο εμπαιγμός, το ψέμα, το παράλογο.

Τον Ιούλιο που μας πέρασε, σε κουβέντα που είχα με τον αντιδήμαρχο Γορτυνίας (Δημοτική Ενότητα Ηραίας) Σταύρο Χριστόπουλο, μου είπε ότι όλα είναι έτοιμα, ακόμα και για τα κονδύλια έχουν βρει τον τρόπο για να προχωρήσουν και είναι θέμα ημερών, δέκα, το πολύ είκοσι ημερών για να δημοπρατηθεί το έργο και να υλοποιηθεί. Αυτά τον Ιούλιο που μας πέρασε.

Έφυγε ο Αύγουστος, φεύγει ο Σεπτέμβριος, θα φύγουν και οι επόμενοι μήνες και τότε, λυπημένοι όλοι τους, θα αναφωνήσουν: δεν προλάβαμε! Και ο προηγούμενος αντιπεριφεριάρχης την ίδια λύπη είχε εκφέρει: δεν πρόλαβα!

Το γιατί συμβαίνει όλο αυτό το παράλογο σκηνικό με το θέμα του νερού στο χωριό μας επί τόσα χρόνια, αδυνατώ να το εξηγήσω με την λογική. Ίσως οι αρμόδιοι που, ματώνουν, αγωνίζονται, δεν κοιμούνται καθόλου, για το καλό και την προκοπή των χωριών του Δήμου, να έχουν κάποια εξήγηση.

Αν έχουν, ευχαρίστως να την ακούσουμε. Μονάχα μην πάνε πάλι στις υποσχέσεις, αυτές τις βαρεθήκαμε.

======
Στο βίντεο που μπορείτε να δείτε εδώ, είναι η συνέντευξη του νυν προέδρου από το 2019.

 

 

 

 

 

 

Βασίλης Κ. Αναστασόπουλος