Η Τριλογία της Ειμαρμένης – Εκάτη (Ολόκληρη η παρουσίαση του βιβλίου)

Η Τριλογία της Ειμαρμένης – Εκάτη

(Ολόκληρη η παρουσίαση του βιβλίου)

 

Μέρος από την εισαγωγή της Μάρθας Ισαακίδη

Έχουμε αγαπητοί φίλοι ως είδος τη διαχρονική ανάγκη να ακούμε, να επινοούμε και να διηγούμαστε ιστορίες με κλασικό ή μοντέρνο τρόπο αλλά και να τις διαβάζουμε στο πλαίσιο της ιστορικής και κοινωνικής πραγματικότητας που ηθελημένα ή μη εντασσόμαστε.

Το μυθιστόρημα του Μάνου Αναστασόπουλου έρχεται για να αγγίξει τον καθένα από εμάς με τρόπο μοναδικό. Με την πολυεπεισοδιακή,  πολύπτυχη και πολύπλοκη στην όλη του οργάνωση, διάρθρωση και εξέλιξη ΑΦΗΓΗΣΗ, ο συγγραφέας φωτίζει βαθύτερες πτυχές του ασυνειδήτου κάθε αναγνώστη. Ταξιδεύοντας στα διαπλεκόμενα επίπεδα του χρόνου, των σχέσεων, των φύλων και των μυστηρίων εύκολα ταυτίζεται με κάποιες εκ των εμπειριών των ηρώων και αναθεωρεί ακόμη και τη δική του ζωή αναζητώντας ενδόμυχα απαντήσεις σε υπαρξιακά ερωτήματα.

Στα περισσότερα μυθιστορήματα η αποκορύφωση είναι η τύχη που περιμένει τον κεντρικό ήρωα. Σε αυτό το βιβλίο δεν είναι αόριστα η τύχη αυτή που θα νομιμοποιήσει χωρίς καμία ανάγκη εμβάθυνσης ή ερμηνείας την πορεία της ζωής των ηρώων αλλά αντιθέτως στις σελίδες του βιβλίου υφαίνεται η διαπλοκή ετερόκλητων δυνάμεων που συνδιαμορφώνουν την ορατή και αόρατη μορφή αυτού του κόσμου κλέβοντας τον πρωταγωνιστικό ρόλο από τους κεντρικούς ήρωες.

Είναι η Ειμαρμένη αυτή που υφαίνει αυτό το δίχτυ; Γιατί το πρώτο μέρος της τριλογίας λέγεται Εκάτη;

  • Οι Ορφικοί Ύμνοι, συμπεριλαμβανομένου του ύμνου προς την Εκάτη (Ækátî), περιγράφουν συχνά τη θεά ως μια μορφή που κινείται μεταξύ των κόσμων—γη, θάλασσα, ουρανός και κάτω κόσμος—καθιστώντας την ψυχοπομπό, δηλαδή οδηγό των ψυχών.
  • Η Θεογονία του Ησιόδου: Ο Ησίοδος στη Θεογονία του γράφει για την εξουσία της Εκάτης στον ουρανό, τη γη και τις θάλασσες, τονίζοντας τη μεγάλη κοσμική της επιρροή.
  • Ο Φαίδων του Πλάτωνα: Ο Πλάτωνας στον Φαίδωνα συζητά το ταξίδι των ψυχών μετά τον θάνατο, περιγράφοντας πώς μετακινούνται σε περιοχές εντός ή πάνω από τον φυσικό κόσμο, καθώς περιμένουν κρίση και αναγέννηση.
  • Τα Χαλδαϊκά Λόγια: Η Εκάτη παρουσιάζεται ως μεσολαβητής μεταξύ του υλικού και του πνευματικού κόσμου, συνδέοντας τους θνητούς και τους θεούς.

Η σύνδεση της Εκάτης με τον Μεσαίο Ουρανό συμφωνεί με τον ρόλο της ως οριακής θεότητας που κυβερνά τις μεταβάσεις—είτε πρόκειται για ψυχές, για κόσμους ή για πνευματικές καταστάσεις—και λειτουργεί ως οδηγός και προστάτης τόσο για τους θνητούς όσο και για το θείο.

Θα βοηθήσει τον Άρη να βρεθεί σε αρμονία με το σύμπαν; Εξυπηρετεί απλώς τη μεταφυσική ανάγκη ερμηνείας μη αντιληπτών ενεργειών;

Ο τελεολογικός σκοπός της ειμαρμένης σε πολλούς θυμίζει την κατά Αριστοτέλη τελεολογία και την εντελέχεια, ενώ ο ρόλος των γυναικείων προσώπων βρίσκει αναφορά κατά Πλάτωνα στην υπαγωγή των ψυχών στην Ειμαρμένη «Πολιτικό, 272.e» αλλά και στη σπορά τους ακόμα και στον υποσελήνιο κόσμο - ο Πλάτωνας λέει ότι ο δημιουργός έσπειρε άλλες ψυχές στη γη άλλες στον ήλιο και άλλες στην σελήνη. Μάλλον δεν είναι τυχαία η αστρολογική ανάλυση του Άρη από τη Δέσποινα στην αρχή του βιβλιου αλλά ούτε και τα δύο τετράστιχα του Νοστράδαμου που λένε ότι θα συμβούν κάποια γεγονότα όταν ο Άρης, ο Ερμής και η Σελήνη θα βρεθούν μαζί κτλ... «Ειμαρμένη εστίν ο του Κόσμου Λόγος», διακηρύσσουν οι Στωικοί σαν αυτή να αποτελεί την αμείλικτη εξέλιξη των φυσικών τάσεων του Παντός.

Παρακολουθούμε με αγωνία που μας αφήνει άυπνους εμείς οι αναγνώστες τον Άρη να πάλλεται ανάμεσα στην εξαναγκαστική ανάγκη και την ελευθεροβουλητική δύναμη μέχρι το τελευταίο μέρος του βιβλίου όπου εμφανίζεται η μητέρα του Άρη, η Κική ως αόρατος μάλλον ρυθμιστής της φαινομενικά ελευθεροβουλητικής διαδρομής του..

Η Εκάτη, ως θεότητα των σκοτεινών μυστηρίων και των πνευμάτων, φαίνεται να κατανοεί και να διαχειρίζεται τις δυνάμεις της Ειμαρμένης, καθιστώντας τη μια θεά που ισορροπεί ανάμεσα στο πεπρωμένο και την αλλαγή.

Έχουμε πάρα πολλά και πολύ ενδιαφέροντα να παρουσιάσουμε και να αναλύσουμε και ελπίζουμε στην ενεργή συμμετοχή σας!

Ο Μάνος Αναστασόπουλος είναι ένας ευρύτατα καλλιεργημένος άνθρωπος που καταφέρνει μαεστρικά να βγει από τον θετικισμό που υπάγεται η ιατρική επιστήμη την οποία υπηρετεί και να εντάξει θρησκειολογικά σύμβολα και πολύ μυστικισμό σε ένα συγκλονιστικό αφήγημα.

========

Για να διαβάσετε περισσότερα απ’ όλους τους ομιλητές της Παρουσίασης, ανοίξτε τα κάτωθι αρχεία PDF.

Μάρθα Ισαακίδη – Συντονισμός – Παρουσίαση – Ανάγνωση Αποσπασμάτων βιβλίου – Ερωτήματα - Παρουσίαση των Ομιλητών – αρχείο PDF  http://opsarion.gr/images/gallery/martha.pdf

Ιορδάνης Πουλκούρας – αρχείο PDF  http://opsarion.gr/images/gallery/iordanis.pdf

Στέφανος Μυτιληναίος – δεν είχε χειρόγραφο

Νίκος Βασιλειάδης – αρχείο PDF  http://opsarion.gr/images/gallery/nikos.pdf

Μάνος Αναστασόπουλος (συγγραφέας) – PowerPoint σε αρχείο PDF  http://opsarion.gr/images/gallery/manos.pdf

 

 

 

 

 

 

 

Opsarion.gr