Αποκαταστάθηκε η βλάβη του νερού στην Δεξαμενή σήμερα - μετά από 24 ημέρες

Ο χειμώνας λοιπόν, στην Αθήνα είναι ήπιος -συνήθως έτσι είναι-, στο χωριό όμως συνήθως είναι βαρύς. Και ο χειμώνας που διανύουμε έχει δώσει στο χωριό μας αρκετά χιόνια, πάρα πολλές και συνεχείς καταιγίδες και φυσικά κρύο ψυχρό και υγρό, ως επί το πλείστον υπό το μηδέν και σπάνια το θερμόμετρο θα φτάσει τους 8-9 βαθμούς, και αυτούς μόνο σε νοτιάδες. Ο καιρός που επηρεάζει περισσότερο το χωριό μας είναι ο δυτικός-βορειοδυτικός και λιγότερο ο βόρειος-βορειοανατολικός. Το γιατί γίνεται αυτό δεν το ξέρω, δεν είμαι μετεωρολόγος, έχει όμως να κάνει όπως αντιλαμβάνομαι με τις θερμές μάζες της πεδινής Ηραίας και τον ρού σε αυτήν των ποταμών Αλφειού, Λάδωνα και Ερύμανθου.

          Μία μικρή εικόνα από τον χειμώνα στο χωριό, μας έδωσε προ ημερών ο συμπατριώτης μας Γιώργος Θ. Κωνσταντόπουλος, με ένα μικρό σημείωμα που έστειλε στην σελίδα μας και δημοσιεύθηκε. Μαζί με αυτό, μας έδωσε επίσης ηλεκτρονικά και τρία (3) μικρά βίντεο σε μορφή MP3 και από αυτά, τα δύο δημοσιεύθηκαν από το YouTube ενσωματωμένα στο κείμενό του.

          Παρατήρησε ο συμπατριώτης μας στην βόλτα του στο χωριό, όπως γράφει, ότι η υπερχείλιση δεν έτρεχε, δεν την άκουγε να τρέχει, και μάλιστα του έκανε εντύπωση. Γνωρίζουμε καλά όλοι μας, ή έστω οι περισσότεροι, ότι, τους καλοκαιρινούς μήνες που το χωριό μας έχει κόσμο, η υπερχείλιση δεν ακούγεται διότι το νερό καταναλώνεται και μάλιστα είναι λειψό. Αυτό συμβαίνει στα περισσότερα χωριά της Γορτυνίας και όχι μόνο στο δικό μας. Αντίθετα τον χειμώνα, που τα χωριά φιλοξενούν λίγο κόσμο, το νερό επαρκεί και φυσικά η υπερχείλιση όλως των χωριών της Γορτυνίας διοχετεύεται αλλού χρησιμεύοντας κάπου ή χύνεται σε ρέματα κτλ.

          Η παρατήρηση αυτή τού συμπατριώτη μας έδειξε σαφέστατα ένα σοβαρό πρόβλημα τού δικτύου ύδρευσης. Άμεσα κινητοποιήθηκε ο επίτιμος πλέον πρόεδρος τού χωριού μας Νίκος Χ. Ζαφειρόπουλος και κάλεσε τον υδραυλικό τού Δήμου ο οποίος, μη έχοντας κλειδιά της δεξαμενής, έσπασε το λουκέτο και διαπίστωσε σοβαρότατη ζημιά εντός της. Μία από τις βάνες, αυτή προφανώς που έδινε το νερό τού δικτύου στην δεξαμενή, είχε καταστραφεί. Αυτή θεωρείται ζημιά φυσιολογική διότι δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το δίκτυο έχει ηλικία τουλάχιστον 60 χρόνων.

          Κανείς φυσικά δεν γνωρίζει πόσο καιρό το νερό έτρεχε έξω από την δεξαμενή. Η βλάβη αυτή, ή παρόμοια, δεν είναι πρωτόγνωρη, και στο παρελθόν έχει σπάσει βάνα  τού δικτύου εντός τού κτιρίου της δεξαμενής χωρίς να την γεμίζει, και μάλιστα, το νερό κατά την έξοδό του από αυτήν, χαράζοντας υπόγειες διαδρομές περνώντας από την οικία των αδελφών Μαυραειδόπουλων, εμφανιζόταν στο κατώγι του αείμνηστου μπάρμπα Τάσου Καλκανά, στην οικία δηλαδή τού γιού του σήμερα Γιάννη Αν. Καλκανά. Μία ή δυό φορές που είχε συμβεί η εν λόγω βλάβη (αν θυμάμαι καλά), συνέβη την καλοκαιρινή περίοδο.

          Ίσως και τώρα, το νερό να έκανε την διαδρομή αυτή, ίσως όχι -κανείς μας δεν μπορεί να γνωρίζει με ακρίβεια την θέλησή του. Η παρατηρητικότητα όμως του συμπατριώτη μας Γιώργου Θ. Κωνσταντόπουλου, κυριολεκτικά έδωσε το έναυσμα για την άμεση λύση του σοβαρού προβλήματος που δημιουργήθηκε. Η έλλειψη των κλειδιών της δεξαμενής δεν στάθηκε εμπόδιο στο να αποκατασταθεί η βλάβη, εξάλλου, ένα λουκέτο αντικαθίσταται πολύ εύκολα όταν η κοινή ανάγκη το απαιτεί.

          Είναι άξιο λόγου για τον γράφοντα, πού ο συμπατριώτης μας, με το μικρό γλαφυρό κείμενό του, ανέδειξε συγχρόνως και ένα σοβαρότατο πρόβλημα. Άξιο λόγου είναι επίσης το γεγονός ότι τάχιστα έδρασαν για την λύση του, τόσο ο πάλαι ποτέ πρόεδρος της Κοινότητας, και φυσικά άμεση ήταν η ανταπόκριση τού Δήμου. Επίσης, για τον γράφοντα, το πρόβλημα αυτό έδειξε και κάτι άλλο που πολλές φορές ξεχνάμε, η πραγματική δύναμή μας βρίσκεται στην αγάπη μας για το χωριό και στις από κοινού δράσεις μας. Και μακάρι, όταν βρισκόμαστε σε αυτό να είμαστε περίεργοι και παρατηρητικοί όπως ο συμπατριώτης μας Γιώργος Θ. Κωνσταντόπουλος.

          Σήμερα το μεσημέρι, όπως πληροφόρησε την Σελίδα μας ο Αναστάσιος Κων. Κωνσταντόπουλος, αποκαταστάθηκε τελικά η βλάβη, και μάλιστα, σε επικοινωνία που είχε με τον συμπατριώτη μας Βασίλη Γ. Λιακόπουλο που βρίσκεται από ημέρες στο χωριό, πήρε την διαβεβαίωση -εκτός του υδραυλικού του Δήμου, ότι το πρόβλημα λύθηκε. Τέλος καλό, όλα καλά.

 

 

 

 

 

 

Βασίλης Κ. Αναστασόπουλος