Γιάννης Γιαννόπουλος & Στάθης Κούλης - υποψήφιοι Δήμαρχοι Γορτυνίας

Αυτή είναι η τρίτη και τελευταία μάλλον παρουσίαση υποψηφίων Δημάρχων για την Γορτυνία από την Σελίδα αυτή. Τις δύο προηγούμενες φορές αναφέρθηκα στις υποψηφιότητες των: Πέτρου Ζούνη, Γιάννη Φράγκου και Μιλτιάδη Λύτρα. Έκανα και μία αναφορά στην αναζήτηση στέγης της Γορτυνιακής Συμπαράταξης που έχει επικεφαλή τον Απόστολο Αποστολόπουλο. Με το παρόν άρθρο θα αναφερθώ στους δύο άλλους υποψηφίους Δημάρχους, στον Στάθη Κούλη και στον νύν Δήμαρχο Γιάννη Γιαννόπουλο.

Ο Στάθης Κούλης, οργανωμένος με την Ν.Δ. αρχικά, μετά με τους ΑΝ.ΕΛ., τώρα μάλλον επέστρεψε πάλι πίσω στην αρχική κομματική αγκαλιά. Κατάγεται από τα Λαγκάδια όπου για μία οκταετία (νόμος Καποδίστρια) διετέλεσε Δήμαρχος Λαγκαδίων. Ακούγεται ότι στο διάστημα της δημαρχίας του, κανένα αξιόλογο έργο δεν έγινε στον Δήμο του. Ο γράφων δεν έχει δική του άποψη για το έργο του Στάθη Κούλη, θα πρέπει όμως να σημειώσω εδώ, ότι, οι γνώμες που ακούγονται δεν είναι απαραίτητο να είναι και αντικειμενικές. Οπότε δεν βασίζομαι σε αυτές διότι δεν επιδιώκω να αδικήσω κάποιον που δεν γνωρίζω, όχι μόνο το έργο του αλλά και τον ίδιο προσωπικά.

Αχνοφαίνεται ότι ο Στάθης Κούλης έχει μία ιδιαίτερα δυναμική κάθοδο στον εκλογικό αγώνα για την δημαρχία, στηριζόμενος όπως δείχνουν τα πράγματα και από μερικούς καποδιστριακούς Δημάρχους. Ένας έξ αυτών, ο Σταύρος Χριστόπουλος. Παρ’ ότι γνώριζα ότι είχε αποσυρθεί από τον δημόσιο βίο θητεύοντας για μία 12ετία στον Δήμο Ηραίας ως Δήμαρχος, έν τούτοις, μάλλον δεν γνώριζα καλώς τα δημοτικά δρώμενα, διότι όπως δείχνουν τα πράγματα θα είναι ένας από τους υποψηφίους που θα  πλαισιώσουν τον Στάθη Κούλη προσθέτοντας του μία καλή προοπτική. Βέβαια, τα πράγματα στην Ηραία έχουν αλλάξει πάρα πολύ όταν εντάχθηκε και αυτή στον καλλικρατικό Δήμο Γορτυνίας και συνεπώς τα υψηλά ποσοστά που λάμβανε όταν ήταν Δήμαρχος και άγγιζαν ακόμα και το 74%, δεν ισχύουν πλέον. Τι κέρδη θα φέρει στον Στάθη Κούλη η συνεργασία του με τον Σταύρο Χριστόπουλο, δεν το γνωρίζω, μπορεί αυτά να είναι πολλά, όπως μπορεί να είναι και ελάχιστα. Η εγκυμονούσα κάλπη θα δείξει!

Ο Γιάννης Γιαννόπουλος, είναι μία ιδιαίτερη περίπτωση. Πολιτευτής του ΠΑΣΟΚ στην Αρκαδία δύο ή τρείς φορές (αν θυμάμαι καλά), είχε «εσωτερικούς αντιπάλους» τον Δημήτρη Ρέππα και τον Γιώργο Παπαηλιού (νύν βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ). Σαν υποψήφιος στις πρώτες εκλογές του νεοσύστατου καλλικρατικού Δήμου Γορτυνίας, ήταν πολύ πίσω στις δημοσκοπήσεις. Αυτό όμως δεν τον εμπόδισε να φτάσει στον δεύτερο γύρο με πολύ χαμηλό ποσοστό και να συντρίψει κυριολεκτικά το φαβορί, τον Παρασκευά Παρασκευόπουλο (Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, βουλευτής Επικρατείας επί Σημίτη, κλπ.). Αυτά το 2010, στις επόμενες εκλογές δεν είχε αντίπαλο στην εκλογική του αναμέτρηση, παρ’ ότι ο αντίπαλός του Ανδρέας Κολοβός (Γορτυνιακή Συμπαράταξη) έδωσε έναν καλό αγώνα.

Ο Γιάννης Γιαννόπουλος είναι Δήμαρχος στην Γορτυνία επί εννέα χρόνια (2010-2019). Δεν ήταν εύκολη η δουλειά του έχοντας έναν τεράστιο σε έκταση Δήμο με περισσότερα από 150 χωριά αφενός, και αφετέρου με ελάχιστους μόνιμους κατοίκους. Ο Δήμος Γορτυνίας είναι ένας φτωχός Δήμος, ίσως ο φτωχότερος στην Ελλάδα, όμως, αξιοποιώντας στελέχη του, όπως ο Πέτρος Ζούνης (στην πρώτη θητεία), ο Διονύσης Παρασκευόπουλος, ο αείμνηστος Παναγιώτης Μητρόπουλος, ο Γιάννης Τσιούλος, έθεσε τα δύσκολα θεμέλια για την ανάπτυξη του. Ο δρόμος ήταν και είναι δύσκολος, δύσβατος και μακρύς, και λάθη που προέκυψαν οφείλονται στις παθογένειες της ελληνικής πολιτείας περισσότερο και λιγότερο σε αυτόν τον ίδιο σαν εκπρόσωπο του Δήμου. Τα σκουπίδια για παράδειγμα, είναι ένα τεράστιο θέμα, μέγιστο πρόβλημα για όλους μας, όμως οι ευθύνες βαραίνουν πρώτα την Περιφέρεια και τις πολιτικές που ακολουθεί και όχι τον Δήμο. Όμως, ο πολίτης, δεν μπορεί να γνωρίζει τα παιχνίδια που παίζονται στα κέντρα αποφάσεων και έχοντας μπροστά του το υπαρκτό πρόβλημα, ξεσπά συνήθως στον αδύναμο κρίκο. Και στην προκειμένη περίπτωση των σκουπιδιών, το πρόβλημα θα λυθεί κεντρικά (περιφερειακά), όμως τα κομματικά παιχνίδια των μεγάλων κομμάτων δεν νοιάζονται παρά για τις καρέκλες των στελεχών τους, τα κόμματα προσθέτουν προβλήματα, δεν λύνουν.

Παρ’ όλες τις δυσκολίες που αντιμετώπισε ο Γιάννης Γιαννόπουλος, παρ’ ότι είδε στελέχη του να αποχωρούν από την παράταξή του, δεν έχει χάσει την δυναμική του όπως αφελώς πιστεύουν πολλοί. Και κατά την γνώμη του γράφοντος[1] θα βρίσκεται στον δεύτερο γύρο της εκλογικής αναμέτρησης με τον Πέτρο Ζούνη.

 

 

 

 

 

 

Βασίλης Κ. Αναστασόπουλος

 



[1] Ο γράφων δεν διεκδικεί το αλάθητο του Πάπα, ούτε είναι απαραίτητο να συμφωνήσει κανείς μαζί του.