Το χωριό Τριποταμιά (Μπέλεση) Γορτυνίας κατά Νικολάου Πλαπούτα

Αναδημοσίευση

«Η ιστορία γράφτηκε και δεν ξαναγράφεται», είπε ένας καλός άνθρωπος πριν από χρόνια, αγνοώντας προφανώς τι εστί ιστορία.

Η ιστορία είναι γλυκόπικρη, σαν την ζωή ένα πράγμα. Και έχει πολλές όψεις. Όποια ιστορική περίοδο κι αν κοιτάξεις, θα αντικρίσεις τα ιστορικά παράδοξα, την αλήθεια και το ψέμα, την ωραιοποίηση και την ωμότητα. Ανάλογα με τις διαθέσεις του κάθε πληροφορητού και ιστορικού.

Η ιστορική αλήθεια, όποια κι αν είναι δεν κινδυνεύει από κανέναν. Έχει δύναμη, έχει εξωστρέφεια, και στέκεται ελεύθερη σε κάθε κριτική.

Όταν ο πληροφορητής είναι μία γραπτή πηγή, ένα έγγραφο, ένα καταχωρημένο αρχείο, αποκτά μεγαλύτερη δύναμη και δεν αμφισβητείται.

Το έγγραφο των Γ.Α.Κ. που παρουσιάζουμε στην Σελίδα μας, μας δείχνει τις συνθήκες ζωής που επικρατούσαν στον ελληνικό χώρο το 1845, είκοσι σχεδόν χρόνια από την απελευθέρωση της Ελλάδας από τους Οθωμανούς καταχτητές. Ξετυλίγεται μέσα από τις τέσσερις σελίδες του εγγράφου, η νοοτροπία που επικρατούσε, το δίκιο του ισχυρού, η καταπάτηση των Νόμων, η πικρή πορεία του Έλληνα καλλιεργητή γης.

Ένα έγγραφο που έστειλαν οι κάτοικοι του χωριού Τριποταμιά Γορτυνίας (πρώην Μπέλεση), στην Κυβέρνηση και ζητούσαν το δίκιο τους. Μία διαμάχη με τον Νικόλαο Πλαπούτα, ισχυρό επίγονο του Κόλια Πλαπούτα.

Δείτε την μεταγραφή του εγγράφου από τα Γ.Α.Κ. σε μορφή pdf 

Η Σελίδα μας, ευχαριστεί θερμά τον Γιώργο Θεοχάρη που μετέγραψε το ιστορικό τεκμήριο.

 

 

 

 

 

 

 

Arcadians.gr